Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode van de fysiotherapeut waarbij spieren op een speciale manier worden ingeprikt met een dunne naald. De patiënt voelt dit bijna niet. Er wordt hierbij geprikt op specifieke ’triggerpoints’. De spier kan daardoor een spier in een langdurige ontspannen toestand raken. Hiermee kunnen verschillende soorten chronische pijn en stijfheid in spieren worden behandeld.

dry-needling-2b

Triggerpoints

Triggerpoints zijn verkrampte punten in een spier die pijn op die plek, of pijn op afstand veroorzaken. Door de spier te prikken ontstaat eerst kort een verkrampende reactie, een zogenaamde ‘local twitch’. De patiënt voelt deze reactie waarna deze overgaat in het meer ontspannen van de spier. Dat kan direct zijn (de patiënt voelt dan onmiddellijk een soort “losheid”), maar kan ook pas later optreden.

Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. De beweeglijkheid van de aanliggende gewrichten kan verbeteren. Het uiteindelijke doel van Dry Needling is dat de “neuropathie” zich geleidelijk herstelt. De pijn vermindert en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

Verschil met acupunctuur

Dry Needling lijkt op acupunctuur in die zin dat dezelfde soort naalden worden gebruikt. Alleen bij Dry Needling is de focus dus gericht op het stimuleren van specifieke triggerpoints, en niet op energetische banen.

Fysiotherapie Delft Oost

In onze praktijk is Manouk van Adrichem gediplomeerd voor deze nieuwe behandelmethode. Maak een afspraak.

Meer informatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dry_needling