Enkelklachten

Veel voorkomende enkelklachten zijn verstuikingen en verzwikkingen. Het enkelgewricht wordt gevormd door het uiteinde van het onderbeen, dat als een vork over de bovenkant van de voet staat. Bij een verzwikking kan een zijwaartse beweging van dit gewricht niet op tijd gecorrigeerd worden en worden de banden aan de zijkant opgerekt. Afhankelijk van de intensiteit van deze beweging, verliest de enkel stabiliteit of raakt zelfs beschadigd. In het ergste geval kan er ook nog een stukje bot scheuren of breken. Met fysiotherapie kan de stabiliteit en spierkracht rond de enkel verbeterd worden, waardoor de kans op herhalingen fors verminderd en de enkel weer beter belast kan worden.

Achillespeesblessures behoren ook tot enkelklachten. De achillespees brengt de kracht van uw kuitspier over op de enkel. Hierdoor kunt u uw voet afzetten. Deze pees krijgt nogal wat duw- en trekkracht te verwerken. Bij een te grote intensiteit kan de pees beschadigen, of zelfs scheuren. Door oefentherapie/training en adviezen om uw belasting rustig op te bouwen, kan de achillespees weer herstellen.

Artrose/slijtage komt zoals in ieder gewricht ook voor in de enkel en voet. Gerichte oefentherapie helpt om belasting met de spieren i.p.v. in de gewrichtjes op te vangen, en aangepast schoeisel of zooltjes kunnen ook veel verlichting brengen.

Enkelbreuken, meestal Weber fracturen komen het meest in de enkel voor en is eigenlijk de ergste vorm van een verzwikking van de enkel. De orthopeed stelt de diagnose met de ernst van de breuk vast, waarna de revalidatie volgt na een periode van rust uiteraard.