Heupklachten
Dagelijks behandelen wij patiënten heupklachten. Ondervind u hinder bij dagelijkse bewegingen zoals het aantrekken van schoenen, startklachten na een tijdje stilgezeten te hebben, pijn in de liesregio en vele andere problemen aangaande de bewegelijkheid van de heup, dan loont het wellicht de moeite om ons eens te raadplegen.
Over het algemeen ontstaan heupklachten door overbelasting van de heupregio. Overbelasting kan leiden tot slijtage van het heupgewricht, ontstekingen van spieren, pezen of zogenaamde slijmbeurzen in de heupregio. Het klachtenbeeld wat daarbij hoort, kan zeer uiteenlopend van aard zijn. Vaak staan de heupklachten in relatie met een verminderde bewegelijkheid in de onderrug.
Een van de meest voorkomende heupklachten worden veroorzaakt door artrose. Er is dan sprake van slijtage van het kraakbeen in het gewricht. De gevolgen daarvan zijn pijn en stijfheid van het gewricht en afname van de spierkracht rond de heup.
Mensen die bij een operatie een ‘nieuwe” heup gekregen hebben vormen tussen de “heupklachten” natuurlijk een aparte groep. Zij krijgen die zogenaamde “Total Hip” meestal i.v.m. ernstige heupartrose of een heupfractuur.
Maar ook sporters kunnen door overbelasting heupklachten ontwikkelen. De meest gehoorde problemen bij sporters zijn lies- en hamstringblessures.
Voordat wij tot behandeling van heupklachten overgaan zullen wij eerst een uitgebreid onderzoek doen en analyse maken van de mogelijke aanleidingen en oorzaken. Naar aanleiding van het onderzoek en de analyse zullen we behandelplan opstellen en dat met u bespreken.
Bij de behandeling van heupklachten kunnen verschillende behandelmethodes aan de orde komen. De behandelmethode waar voor gekozen hangt af van de aard van de heupklachten en het soort probleem dat aan de orde is. Meestal wordt dat een combinatie van de volgende mogelijkheden
- oefeningen om het gewricht soepeler te maken.
- oefeningen om de spieren sterker te maken.
- coördinatie training.
- manuele therapie, eveneens gericht op de bewegelijkheid van de heup maar ook aangrenzende gebieden.
- massage en Dry Needling om de spieren te ontspannen.
- adviezen en begeleiding t.a.v. beweging en houding ook m.b.t. terugkeer naar werk en sport.
Gedurende de behandelperiode zullen we de vorderingen blijvend monitoren In het geval zich problemen voordoen die herstel in de weg staan, zullen we zonodig contact op nemen met huisarts/specialist. Dit laatste overigens alleen met uw toestemming.