Incontinentie

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekken(oefen)fysiotherapeut kan helpen de controle hierover te herwinnen en zo uw vertrouwen in de bekkenbodemspieren weer terug te vinden.

Deze fysiotherapeut start met diagnostiek, voorlichting en preventieadviezen.

Daarop volgen coachen, begeleiden en het behandelen van mannen, vrouwen met de volgende klachten: ongewild verlies van urine en/of ontlasting, niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten t moeilijk tot plassen of ontlasten kunnen komen t zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus, pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen en seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen, erectiestoornissen e.d. Tevens kunnen wij helpen met de nekkenpijn die tijdens of na een zwangerschap kan ontstaan.

U krijgt niet alleen gerichte oefeningen voor de spieren van de bekkenbodem, bekken en lage rug, maar ook praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag.

Zie ook de app “Bekkenbodem”.

Mieke Bank en Danielle Boot zijn bekkenoefentherapeuten.