Manuele therapie

Wat is een manueel therapeut?

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar. Henk Overbeek en Manouk van Adrichem zijn onze manueel therapeuten.

Wat is manuele therapie

manuele therapie delft henk overbeek manueel therapeut

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt teruggaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut.

De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie. Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (volksmond ‘kraken’). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Wanneer manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

 • manuele therapie delft henk overbeek rughoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
 • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
 • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
 • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

Verwijzing en vergoeding

U kunt overleggen met uw huisarts of specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is. U kunt ook rechtstreeks naar ons toe. Bij de meeste ziektenkostenverzekeraars zal een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueeltherapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket zijn opgenomen.

Beroepsorganisatie en kwaliteitsbewaking

De erkende manueeltherapeut is geregistreerd in het kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is een lidvereniging van het KNGF. De vereniging telt momenteel circa 2000 leden. De leden zijn verplicht tot het volgen van bij- en nascholing, waarmee men voldoet aan de registratie- en herregistratievoorwaarden. Het register wordt jaarlijks geactualiseerd en is te vinden op internet.

In het kader van haar kwaliteitsbeleid heeft de NVMT in samenwerking met de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) een Patiëntenadviesraad ingesteld, die in algemene zin de belangen behartigt van de patiënten van de manueeltherapeut. De leden van de NVMT vallen onder de klachtenregeling en het tuchtrecht van het KNGF.

Fysiotherapie Delft Oost

In onze praktijk zijn Henk Overbeek en Manouk van Adrichem de specialisten op dit gebied.

Contactformulier

U kunt het contactformulier gebruiken of u direct aanmelden.
Wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

 • Contact
 • Aanmelden

  Uw naam

  Uw email

  en/of uw telefoonnummer

  Eventuele vraag of opmerking

  De gegevens die u invult als u een vraag heeft via het contactformulier worden slechts gebruikt om te antwoorden op de vraag. Deze gegevens worden niet bewaard. Zie ook ons privacyreglement.