Medical Taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Medical_taping_CuraTapeDe gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis (onderhuid), waar allerlei sensoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Medical taping – CuraTape

Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling die een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnsensoren toeneemt.

De liftende werking van de Cure Tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer worden hersteld. De druk op de pijnsensoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door de verminderde pijn kunt u weer makkelijker bewegen.

De tijdsduur van immobilisering moet zo kort mogelijk gehouden worden. Het is beter om immobilisatie te voorkomen. In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Het bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Zo duurt een behandeling 24 uur, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Effecten

Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:
1. Spierfunctie verbeteren door spierspanning te activeren/deactiveren
2. Verbeteren van de bloedcirculatie en de lymfe afvoer
3. Pijn verminderen
4. Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:

  • stimuleren van gewrichtsgevoel
  • correcties van de bewegingsrichting
  • vergroten van de stabiliteit

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (vocht (oedeem), maar ook blauwe plekken), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals preventief tapen.

Fysiotherapie Delft Oost

In onze praktijk is Manouk van Adrichem de specialist met veel ervaring op dit gebied.