Meer info fysiotherapie

Waarom fysiotherapie?

Bewegen lijkt vanzelfsprekend. Het goed functioneren van het lichaam is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar niet voor iedereen. Bewegen kan ook een last zijn. Vaak kunnen die klachten goed worden behandeld, dat is het specialisme van de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart, bekkenbodem en huid kunnen worden behandeld.

Klachten

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen, beperkingen in de beweging en spanningsklachten. De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, tijdens of na de zwangerschap, door veroudering of door spanning.

Behandeling

Tijdens de eerste behandeling zal er altijd eerst een intake plaatsen vinden. Hierin stellen wij vragen over uw klacht. Zo kunnen wij beoordelen of u bij ons aan het goede adres bent of dat wij u terug sturen naar de huisarts voor verder onderzoek bij een specialist. Wanneer wij de klacht volledig in beeld hebben zullen we doorgaan met het lichamelijk onderzoek. Op basis van de gegevens uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek kunnen wij een diagnose stellen. Hierna zal een behandelplan opgesteld worden. Aan het einde van de eerste behandeling zullen wij als de tijd nog daar is een begin maken met de therapie of u adviezen geven waar u alvast mee aan de slag kunt. Vanaf de tweede behandeling zal de behandeling volledig in het teken staan van het werken naar volledig herstel of naar reductie van de klacht. De behandeling zal ongeveer 25 minuten duren.

Therapieën

Een fysiotherapeut levert maatwerk. Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft. Er bestaan verschillende mogelijkheden zoals mobiliseren of manipuleren van een gewricht, het verminderen van spierspanning o.a. door massage, het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten, het vergroten van spierkracht en conditie door middel van oefentherapie, het verbeteren van houding, het aanleren van een betere ademhalingstechniek of het leren ontspannen. Tijdens een behandeling zal er vaak een combinatie van meerdere behandelmethodes plaats vinden. In onze praktijk zijn er ook nog verschillende specialisaties aanwezig te denken aan manuele therapie, haptonomie, sportrevalidatie, bekkenbodemtherapie, dry needling, medical taping en McConnell taping.

Hoe komt u bij ons?

De huisarts, specialist of tandarts kan u doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling. U kunt ook rechtstreeks naar ons toe zonder verwijzing. Bij beëindiging van de therapie stuurt de fysiotherapeut in overleg met u een brief naar de verwijzer met een verslag van het verloop en het resultaat van de behandeling.

Voor meer algemene informatie over fysiotherapie kijk op defysiotherapeut.com.