Meer info fysiotherapie

Therapieën

Een fysiotherapeut levert maatwerk. Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft. Er bestaan verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende therapieën zijn:

Bewegingstherapie: Deze behandelmethode wordt ook wel oefentherapie genoemd en is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Doel hiervan is bijvoorbeeld het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten, het vergroten van spierkracht en conditie, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht of een betere ademhalingstechniek en het leren ontspannen. Vaak maken wij hierbij gebruik van onze oefenzaal met trainingsapparatuur. Voor een goed resultaat is thuis oefenen essentieel.

Massage: Een eeuwenoud hulpmiddel tegen pijn. Doel van massage is, naast pijndemping, het bevorderen van de bloedsomloop in de weefsels en het verminderen van spierspanning.

Fysische therapie: Hieronder vallen onder meer ijspakkingen, elektrotherapie en geluidsgolftherapie. Deze technieken worden vooral ingezet om weefsels te laten herstellen en pijn te verlichten

Deze therapieën kunnen apart of gecombineerd worden toegepast. Daarnaast zijn er ook een aantal specialismen in de praktijk aanwezig zoals manuele therapie, sportrevalidatie, haptonomie, bekkenbodem therapie en het behandelen van reumatische aandoeningen.

Waarom fysiotherapie?

Bewegen lijkt vanzelfsprekend. Het goed functioneren van het lichaam is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar niet voor iedereen. Bewegen kan ook een last zijn. Vaak kunnen die klachten goed worden behandeld, dat is het specialisme van de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart, bekkenbodem en huid kunnen worden behandeld.

Klachten

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en beperkingen in de beweging. De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, tijdens of na de zwangerschap of door veroudering.

Hoe komt u bij ons?

De huisarts, specialist of tandarts kan u doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling. U kunt ook rechtstreeks naar ons toe. Bij beëindiging van de therapie stuurt de fysiotherapeut in overleg met u een brief naar de verwijzer met een verslag van het verloop en het resultaat van de behandeling.

Voor meer algemene informatie over fysiotherapie kijk op defysiotherapeut.com. Op deze site worden ook de meest voorkomende aandoeningen uitgebreid besproken.