Nekpijn

Wat is nekpijn?

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om je dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening.

De klachten van nekpijn

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. De pijn kan plotseling opkomen of geleidelijk ontstaan. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Nekklachten kunnen ook aanleiding geven tot hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kun je de beweging van je arm niet meer goed sturen.

De behandeling van nekpijn

Meestal verdwijnt nekpijn binnen zes weken vanzelf weer. Een röntgenfoto of MRI is vrijwel nooit nodig. Aarzel niet om bij een aanval van acute nekpijn – in overleg met je (huis)arts – pijnstillers te gebruiken. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker, wat het herstel bevordert.

Indien klachten toch aanhouden, kan door middel van fysiotherapie of manuele therapie het herstel van nekklachten bevorderd worden. De behandeling start na een zorgvuldig intakegeprek en onderzoek, waarbij zowel de nek als de schouders en bovenrug bekeken zal worden. Op basis hiervan zal er een behandelplan worden voorgelegd. Dit kan o.a. bestaan uit oefeningen, manuele therapie, dry needling, houdingscorrectie en massage. Dit is mede afhankelijk van de oorzaak van uw klachten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat manuele therapie in combinatie met oefentherapie, vooral bij langer bestaande (chronische)nekklachten, de meest effectieve behandeling is. Vaak ook effectiever dan medicatie of andere medische behandelingen. Veel nekklachten ontstaan als gevolg van een foute houding, o.a. bij mensen die veel achter computer, tablet of telefoon werken.

Wat kun je zelf doen?

Hoge werkdruk, stress, lang in dezelfde of een verkeerde houding zitten: het zijn allemaal risicofactoren voor het krijgen van nekklachten. Bedrust is meestal niet nodig. Door actief te blijven en de risicofactoren te vermijden, kun je zelf de kans op herstel vergroten. Door op de juiste manier te bewegen en te sporten, maak je je nek sterker en soepeler. Dit bevordert het herstel en zorgt ervoor dat je minder snel weer nekklachten krijgt.