Osteoporose, ofwel botontkalking
Bot is levend weefsel. Er worden in botweefsel continue cellen aangemaakt en afgebroken.
Vanaf de geboorte tot aan de jong volwassen leeftijd neemt de botdichtheid toe. Tussen het 25e en 35e levensjaar bereikt iemand zijn maximale botdichtheid. Daarna neemt de botdichtheid geleidelijk af.
Om de kwaliteit van het bot zo optimaal mogelijk te houden is het belangrijk dat het bot prikkels krijgt voor de aanmaak van botcellen. Ook is het belangrijk dat er voldoende bouwstoffen, zoals calcium, aanwezig zijn. Voldoende vitamine D is belangrijk, dit zorgt dat de calcium opgenomen kan worden in de botcellen.
Als de kwaliteit van het bot, de botdichtheid teveel afneemt spreken we van osteoporose. Dit heeft tot gevolg dat botten makkelijker breken. Ook voor de wervels is het dragen van het lichaam tegen de zwaartekracht in te zwaar en kunnen daardoor wervelinzakkingen ontstaan.
Wat kan de fysiotherapeut hierin voor u betekenen. Om het risico van osteoporose zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat u voldoende beweegt, met voldoende belasting op het skelet. Dit is bv. stevig wandelen, trap lopen, wandelen met een klein rugzakje, springen.
Oefeningen die het bot stimuleren tot aanmaak van botcellen moeten een hoge intensiteit hebben. Tevens is het belangrijk dat er balans en evenwicht getraind wordt om de kans op vallen zo klein mogelijk te maken.