Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen an het houdings- en bewegingsapparaat die niet worden veroorzaakt door ongeval of blessure. De meeste reumatische ziekten kennen een grillig verloop: periodes waarin de ziekte actief en rustig is, wisselen elkaar af. Een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma is reumatoide arthritis.

Reumatoide Artritis

Reumatoide artritis, meestal afgekort tot RA, is een aandoening die zich kenmerkt door chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. Over het ontstaan van RA is nog veel onduidelijk, men vermoedt dat een ontregeling van het afweersysteem een rol speelt bij het ontstaan van RA. Als een gewricht ontstoken is, wordt hert warm en gezwollen, gaat het pijn doen en is het minder goed te bewegen. Iemand met RA kan zich ook grieperig en moe voelen. Medicijnen zijn het belangrijkste middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. Daarnaast krijgt het advies om in beweging te blijven, ook als de ziekte actief is, de laatste tijd steeds meer nadruk. Rust roest: vaardigheden die eenmaal verloren zijn gegaan, zijn moeilijk terug te winnen. Spieren die in goede conditie zijn, kunnen de ontstoken of beschadigde gewrichten ontlasten. Bij het bewegen is het van belang aan te sluiten bij de mogelijkheden van het moment. Als de RA actief is, dient men zichzelf meer in acht te nemen dan in een rustige periode van de ziekte.

Fysiotherapie Delft Oost

In onze praktijk hebben Daniëlle Boot-Remmen, Mieke Bank en Marlies van Meeteren recent nascholing van de richtlijn gedaan.

Meer informatie

Voor verdere informatie over deze en andere reumatische aandoeningen zie: