Schouderklachten

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht is een uniek gewricht in het menselijk lichaam. Het is qua botstructuur zodanig gevormd dat de arm alle kanten op kan bewegen. Die grote mate van bewegingsmogelijkheid zorgt er echter wel voor dat er veel gevraagd wordt aan de structuren rondom het schoudergewricht, zoals kapsel, banden en spieren.

De schouder wordt gevormd door drie botten, het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen. Het gewricht dat wordt gevormd door het schouderblad en de bovenarm is een kogelgewricht. De kop van de bovenarm is echter vrij groot ten opzichte van de kom van het schouderblad. Hierdoor kan de arm naar alle richtingen een grote bewegingsuitslag maken, maar is het gewricht voor de stabiliteit aangewezen op het kapsel, de banden en de spieren. Hier kunnen dan ook klachten ontstaan door een trauma, bij een val, door stelselmatige overbelasting, bij langdurig herhalende bewegingen, of een verkeerde (werk)houding.

Schouderaandoeningen

Bij schouderaandoeningen kan je denken aan: irritatie van een pees, peesontsteking, verkalking van een pees, slijmbeursontsteking (bursitis) en kapselontsteking. Als er klachten zijn van een pees die onderdeel is van het kapsel kunnen we spreken over cuffletsel.

Ook degeneratieve verschijnselen, artrose ook wel slijtage genoemd, kunnen leiden tot klachten als pijn en verminderde beweging van de schouder.

Als er een ontsteking optreedt in de schouder waarbij pijn en verminderde beweging van de schouder optreedt zonder dat er duidelijk letsel is kan er sprake zijn van een frozen shoulder.

Schouderoefeningen

Herstel

Voor het herstel van de schouderfunctie is het van belang dat de bewegingsfunctie van de hele schoudergordel wordt getraind.

Ook nekklachten kunnen uitstralende pijn in de schouder veroorzaken.

Voor klachten in het functioneren van de schouder kunt u goed bij ons in de praktijk terecht. We kunnen de klachten verminderen door het toepassen van mobilisaties, oefentherapie, massage, medical taping, dry needling, electrotherapie.

Voor de oefentherapie beschikken we over een prima oefenzaal met diverse oefenapparatuur en oefenmaterialen.

Fysiotherapie Delft Oost

In onze praktijk zijn Manouk van AdrchemMieke Bank en Henk Overbeek specialisten met veel ervaring op dit gebied.